Sosyal medyanın da etkisiyle kadınların görünüşüne verdiği özen bir hayli artmış gibi gözükse de aslında kadınların güzellik sırları antik çağlara kadar dayanıyor. Kadınlar sadece günümüzde değil, yüzyıllardır güzelliklerini korumak için çeşitli yöntemler deniyor.
Canlı bir cilt, genç görünümü korumak, sağlıklı ve dinç bir vücut için yaptıkları keşifler ve buluşlar bugün bile geçerliliğini korumaya devam ediyor. Peki dünyanın dört bir yanındaki antik medeniyetlerden çıkan ve günümüzde bile uygulanan bu güzellik buluşları neler?
Hadi, hep birlikte göz atalım.
ANTİK YUNAN’DAN DOĞAN ELMA SİRKESİ MUCİZESİ
Eski çağlarda güzellikleriyle ün salan Antik Yunan kadınları… Yunan mitolojisi bile onların güzelliğinden bahseden efsaneler ve mitlerle dolu. Günümüzde güzel bir kadına iltifat olarak söylenen ‘’Yunan Tanrıçası’’ lafının sebebi de işte Antik Yunan kadınlarının bu efsanevi güzellik buluşları.
Bu buluşlardan ilki tıp alanında olduğu kadar estetik alanında da şifalı etkisi bulunan elma sirkesi. Antik Yunan’da kadınlar elma sirkesini saçlarına canlılık vermek ve dayanıklılık katmak ve saç derisindeki problemleri çözmek için kullanırdı. Ayrıca akneli ciltlerde antibakteriyel etki oluşturmak için de elma sirkesi kullanılan bir yöntemdi.
Antik Yunan’dan doğan bu buluş günümüzde halen geçerliliğini koruyor. Kadınlar bugün saçlarını matlıktan arındırmak için elma sirkesine başvuruyor. Akneli ciltler için seyreltilmiş elma sirkesinden yapılan tonikler imdatlarına yetişiyor.
ANTİK MISIR’IN EGZOTİK GÜZELLİK SIRLARI
Antik Mısır, geçmişteki birçok medeniyetle karşılaştırıldığında güzellik ve bakım kavramlarından en çok etkilenmiş kültür olarak göze çarpıyor. Mısır’ın en ünlü kraliçeleri de tarihte güzellikleri ve bakım ritüelleriyle nam salmış durumda. Mısır kraliçesi Nefertiti, antibakteriyel özelliklere sahip olan ‘’kohl’’ karışımlar yarattı. En ünlü Mısır kraliçesi olan ve güzelliğinden tarih kitaplarında bile uzun uzun bahsedilen Kleopatra ise güzellik sırları ve makyaj sanatı üzerine bir kitap yazdı.
KLEOPATRA’DAN SÜT VE GÜL BULUŞU
Kleopatra’nın güzellik ritüelinde süt ve gülün önemli bir yeri vardı. Saatler boyunca süt ve gül yapraklarıyla dolu bir küvette banyo yapardı. Cildinin böylece yenilendiğine inanırdı.
Süt, genel olarak Antik Mısır kadınlarının cilt bakım rutinlerinde kullanılan bir malzemeydi.
UZAK DOĞU’DAN DOĞAN CİLT BAKIMI RİTÜELLERİ
Çin kültürünün güzellik sırlarına baktığımızda yumurta sarısının özellikle cilt bakımında önemli bir rol oynadığını görüyoruz. Yüz ve boyunda sıkılaştırma ve germe etkisi yarattığına inanılan yumurta sarısı, Çinli kadınların cilt bakım maskesi olarak yoğun şekilde kullanılıyordu.
Bu buluş Çin medeniyetiyle ve antik dönemlerle sınırlı kalmayarak günümüze kadar ulaşmayı başardı. Bugün birçok yüz maskesinin bazında yumurta akı kullanılıyor, kadınlar ciltleri için evde hazırladıkları basit maske tariflerinde bu buluşu kullanmayı tercih ediyor.
Yumurta akı maskelerinin özellikle cildi siyah noktalardan arındırma konusunda etkin rol oynadığı biliniyor.
Ayrıca antik çağlarda Uzak Doğu’da yaşayan kadınlar ölü deri ve basen sorunlarıyla mücadele etmek için yoğun şekilde deniz tuzu kullandı. Günümüzde de deniz tuzu ölü derilerden ve selülit sorunlarından kurtulmak için kullanılan etkin bir yöntem.
ÇİN’İN GÖZDE BİTKİSİ ZERDEÇAL
Günümüzde cilt ve diş beyazlatma işlemlerinde en etkili bitkisel bakım yöntemi olarak kullanılan zerdeçalın sırrı antik medeniyetlerde yaşayan kadınlara kadar dayanıyor. Beyaz cildin soyluluk göstergesi olarak benimsendiği Çin medeniyetinde, kadınlar ciltlerini beyazlatmak ve cilt tonunu eşitlemek için zerdeçal kullanıyordu. Sonrasında zerdeçalın antibakteriyel özelliğini keşfederek ciltlerindeki leke ve kızarıklardan kurtulmak için de bu etkili bitkiye başvurdular.
Günümüze baktığımızda zerdeçal cilt tonunu eşitleyen tüm kozmetik ürünlerin baş kahramanı olmaya devam ediyor. Çin medeniyetindeki kadınların ciltleri için kullandıkları güzellik sırrı bugün de geçerliliğini korumaya devam ediyor.
GEYŞALARIN DİLLERE DESTAN MAKYAJ RUTİNLERİ
Japon kadınları berrak ve parlak bir ciltle özdeşleşmenin yanı sıra makyaj rutinleriyle de antik dönem güzellik sırlarına damgasını vurmuş durumda. Geyşalar, kıpkırmızı dudaklar ve bembeyaz bir ten görünümü elde edebilmek için kendi makyaj sırlarını yarattı.
- Geyşalar kaşlarını cımbızla incecik alır, kaşlarını boyayarak keskin bir görünüm yaratırlardı.
- Geyşalar pirinç unu tozu bazlı macunlar kullanırlardı.
HİNDİSTAN’IN MİSTİK GÜZELLİK SANATI
Hintli kadınlar, egzotik tenleri ve çarpıcı gözleriyle dikkat çekerdi. Hindistan medeniyetinin köklü yaşam bili Ayurveda, doğal malzemelerle güzelliğini korumanın sırlarını anlatan birçok metinle doludur. Böyle bir kültürde yetişen Hintli kadınlar, yaşamları boyunca güzel ve bakımlı olmaya özen gösterdiler.
Ayrıca saçlarının gürlüğü, parlaklığı ve uzunluğuyla nam salmış Hintli kadınları geçmişten günümüze ulaşan kadim saç bakım sırlarının da kaşifidir.
Hintli kadınlar sadece bitkilerle değil terapi yöntemleriyle de güzelleşme yöntemleri geliştirmişti. İşte bunlardan birkaçı;
Balayam Tekniği:
Hint şifa sisteminde tırnakların altında saç derisindeki kan akışını uyaran basınç noktaları olduğuna inanılırdı. Hintli kadınlar bu basınç noktasını balayam adı verilen teknikle uyarırdı. Balayam tekniği, tırnakların beş on dakika kadar birbirine sürtülmesiyle uygulanan bir yoga yöntemidir. Basınç noktalarının uyarılmasıyla saç uzaması artar.
Shikakai Bitkisi:
Shikakai, Hindistan’a özgü bir bitkidir. Saçlar için doğal bir şampuan etkisi gösteren bu bitki, saç köklerini besleyerek saçın uzamasına yardımcı olur. Sadece saç uzamasına yardımcı olmakla da kalmaz saçtaki kepek sorununun da en etkili çözümü bu doğal hint bitkisidir.
Boya Yerine Kına:
Kına, Hintli kadınların eski çağlardan beri saçın rengini değiştirmekte kullandığı doğal bir yöntem. Ancak bu yöntemin saçın rengine etki etmek dışında önemli bir faydası daha var. O da saçtaki mantarı önlemek. Kına aynı zamanda kepek sorununa da yardımcı olur ve içerisindeki E vitamini ile saçlara yumuşaklık kazandırır.
AVOKADOYLA GÜZELLEŞEN ASTEK KADINLARI
Bundan yüzyıllar önce Aztek medeniyetindeki kadınlar avokadonun ciltteki mucizevi güzelleştirici etkisini fark etti. Avokadonun cilt üzerinde bilinen en büyük etkisi tıkalı gözenekleri açması ve küçültmesi.
Aztek medeniyetindeki kadınlar da tertemiz ve ferah bir cilde sahip olmak için avokado içeren yöntemler kullandılar. Günümüzde cilt bakımında kullanılmaya devam eden avokado, yağlı ciltlere portakal suyu gibi asitli meyve suları ile karıştırılarak maske olarak sürülüyor. 20 dakika ciltte tutulmasıyla tende derinlemesine temizlik etkisi yaratıyor.
MAYALARIN DOĞAL YÖNTEMLERİ
Bir Orta Amerika uygarlığı olan Maya medeniyeti eski ve köklü bir kültüre sahiptir. Bu kültürün birçok dikkat çeken yanı vardır. Bunlardan biri de maya kadınlarının güzellik sırlarıdır.
Eski Maya kadınlarının güzellik anlayışı şifacıların formüllerinde gizliydi. Şifacılar, kadınların yüz, saç ve vücut bakımları için çeşitli bitkileri kullanarak özgün formüller ürettiler. Bu formüller kadınların güzelleşmesinin yanı sıra yaşlanmasıyla da mücadele etmek için bulunmuştu.
Maya kadınları güzellik sırlarını kendi bölgelerinde özel olarak yetişen doğal bitkilerden elde ettiler. Bu doğal bitkileri hem cilt hem de saç bakımlarında yoğun olarak kullandılar.
Tarihe baktığımızda hangi medeniyette yaşarsa yaşasın her kadının güzelliğine ve bakımına oldukça önem verdiğini görüyoruz. Siz de antik çağlarda yaşayan kadınların öncülük ettiği güzellik ve bakım rutinlerini deneyerek kendinize bakabilir, bedeninize hak ettiği değeri verebilirsiniz.
Unutmayın, güzel kadınların her zaman özel bir bakım sırrı vardır.