Editor Glowingup
-
Tuesday, October 25, 2022
-

Hamilelikte Cilt Bakımı

Hamilelik süreci her kadın için oldukça heyecanlı geçer. Kadın vücudundaki fiziksel ve ruhsal değişimlerle tanışırken zaman içinde hamileliğe adapte olmaya başlar. Bu dönemde meydana gelen fiziksel ve ruhsal değişimler bazı sıkıntıları da beraberinde getirir.

Image

Hamilelik süreci her kadın için oldukça heyecanlı geçer. Kadın vücudundaki fiziksel ve ruhsal değişimlerle tanışırken zaman içinde hamileliğe adapte olmaya başlar. Bu dönemde meydana gelen fiziksel ve ruhsal değişimler bazı sıkıntıları da beraberinde getirir.

Kadınlar kendi bedenleriyle ilgili önemli ölçüde estetik takıntısına sahiptir. Hamilelikle ilgili en büyük endişeleri fazla kilolar gibi gözükse de hamileliğin kadınları tedirgin etme sebebi başkadır. Hamilelikte alınan kilolar ve değişen hormonların etkisiyle ciltte de değişimler meydana gelmeye başlar. Bu uzun ve zorlu maratondan anne adayının cildi de etki alır.

Hamilelik süreciyle birlikte iştahınız artacağını ve hem bebek hem de kendiniz için yemek yemeye başlayacağınızı biliyorsunuz. Bebeğinizi beslediğiniz bu dönem boyunca doğal olarak canınız bir sürü şey çekecek ve çok fazla besin tüketmek isteyeceksiniz. Bu fiziksel etkilerini kısa sürede bedeninizde göreceğiniz bir hormonal değişim. Hamilelikte açılan iştahla birlikte anne adayı kilo almaya başlar. Karnın günden güne büyümesiyle deri gerilir ve bu cilt için yepyeni durumlar yaratır.

Peki kadınların hamilelikte karşılaştığı cilt sorunları nelerdir? Gelin hamilelik döneminde her kadının korkulu rüyası olan çatlak sorununa hep birlikte bir göz atalım.


Hamileliğin Sevilmeyen Tarafı:

Vücut Çatlakları

Kadınların hamilelikte aldığı kilolar vücutlarında çatlaklara sebep olabilir. Bunun sebebi ani kilo alımıyla birlikte derinin genişlemesi ve bu durumun derinin altındaki bağların kopmasını tetiklemesidir.

Kilo alımının en yoğun olduğu noktalar başta karın ve göğüstür. Bunun haricinde bacaklar, kollar ve kalçada da kilo alımına bağlı deri genişlemesi görülür.

Çatlaklar kadınların cildinde morumsu damarlı görünümler olarak kendini göstermeye başlar. Zaman içinde renk beyaza döner. Derinin gevşemesi ve elastikiyetini kaybetmesiyle birlikte deride ince uzun veya parmak kalınlığında geniş çizgiler halinde çatlaklar görülür. Çatlak oluşumu en çok kilo alımının olduğu hamileliğin son aylarında meydana gelir. Genetik yatkınlık daha şiddetli ya da daha hafif şekilde kendisini göstermesi üstünde etkilidir.

Hamilelik çatlakları bedenimizde herhangi bir sağlık sorunu yaratmaz ve tehlikeli değildir. Ancak görünüş anlamında bıraktığı etki birçok kadının canının sıkılmasına neden olur.

Hamileliğiniz ilk zamanlarındaysanız ya da hamile kalmayı düşünüyorsanız çatlaklara karşı önleminizi ne kadar erken alırsanız cildinizi o kadar koruyacağınızı bilmelisiniz.

Bu yazımızda hamilelikte çatlakları önleme yolları üstüne detaylı bilgiler vereceğiz. Cilt bakımının bu denli geliştiği bir çağda hamilelikte çatlak problemiyle baş etmek oldukça kolay olacak.


Hamilelik Çatlaklarına Etkili Çözümler


Nem Oranını Artırın

Hamilelik çatlaklarından korunmak istiyorsanız hamileliğin erken döneminden itibaren cildinizi nemli tutmaya dikkat etmelisiniz. Su tüketiminizi yoğun şekilde artırmalı ve vücudunuz için nemlendirici bakım kremleri kullanmalısınız.


Aşırı Kilo Alımından Kaçının

Kadınlar normalde kilolarına çok dikkat eder. Özellikle yaz ayları yoğun bir diyet dönemine girerler. Ancak hamilelik birçok kadın tarafından istediği kadar yemek için bir fırsattır. Ancak bu sağlıksız bir düşüncedir.

Bilimsel araştırmalara göre hamilelikte en fazla on kilo alınmalıdır. On kilodan fazlasının anne ve bebeğe yarardan çok zararı dokunabilir.

Almanız gerekenden daha fazla kilo alırsanız vücudunuzun çatlak oluşturması kaçınılmaz olacaktır. Bu yüzden hamileliğiniz süresince dengeli ve düzenli beslenerek doktor gözetiminde kontrollü şekilde kilo almaya özen göstermelisiniz.


Doğal Yağlardan Faydalanın

Doğal yağlar genel olarak cildimizi iyileştirici etkiye sahiptir. Hamilelik döneminde de kullanabileceğiniz bazı yağlarla vücudunuzu çatlaklara karşı koruyabilirsiniz.

Hindistan cevizi yağı, kakao yağı, badem yağı ve shea yağı hamilelik döneminde vücut çatlaklarına oldukça iyi gelen yağlardır. Ancak bu yağları kullanmadan önce mutlaka alerjiniz olup olmadığını kontrol etmelisiniz.

Alerjiniz olmadığına emin olduğunuz birkaç yağı bir arada kullanıp içine E vitamini kırarak bu basit bakım kürünü hamileliğiniz başlangıcından son aylarına kadar cildinizin farklı bölgelerine uygulayabilirsiniz.


C Vitamininden Uzak Durun

Hamilelik döneminde ilaç kullanımı mümkün olmadığı için özellikle kış aylarına denk gelen bir hamilelik süreci yaşıyorsanız c vitamini içeren meyve ve sebzeleri tüketmeye ağırlık verebilirsiniz. Ancak c vitamini gereğinden fazla alındığında vücutta yoğun şekilde çatlağa sebep olacaktır.


Kolajen Desteği Alın

Hamilelik süresince karşılaşacağınız çatlakları önlemek için beslenme düzeninizi tekrar gözden geçirmelisiniz. Beslenmenizde yoğun şekilde kolajen içeren gıdalara yer vermeniz cildinizin elastikiyetini korumasına katkıda bulunacaktır.


Hamile Egzersizleri Yapın

Doktorunuz tarafından özellikle yasaklanmadıysa ya da herhangi bir düşük tehlikeniz yoksa hamileliğiniz boyunca egzersiz yapmaya devam etmeniz bedeniniz ve cildiniz için faydalıdır.

Hamile yogası ve yürüyüş yaparak bedeninizi esnetebilir kendinizi daha iyi hissedebilirsiniz.

Hamilelik çatlaklarına profesyonel bir müdahale mümkün müdür diye sorarsanız evet mümkündür. Ancak profesyonel müdahaleye başvurabilmeniz için doğumdan belli bir süre geçmesi gerekir.

Çatlaklara özel krem ve birkaç tıbbi yöntem geliştirilmiş olsa da hamilelik sırasında oluşan çatlakların tamamen yok edilmesi çok düşük bir ihtimaldir.

Bu nedenle hamileliğiniz boyunca çatlaklara karşı dikkatli olmalısınız.

Ayrıca hamile olmasanız da aniden kilo alıp verirseniz vücudunuzda çatlaklar oluşabilir. Sağlıklı beslenerek kilonuzu sabit tutmaya özen gösterin.


Hamilelikte Hormonlar Cildi Nasıl Etkiler?

Hamilelik durumunun vücuttaki tüm hormonları yükselttiğini biliyoruz. Peki bu yükselen hormonların cildimize ne gibi etkileri var ve hamileliğin kaçıncı ayında hangi hormonun etkisi cildimize daha fazla oluyor? Hormonlarınızın hamilelik boyunca cildinizi nasıl etkileyeceğini merak ediyorsanız sizi bu konuyla ilgili detaylı şekilde aydınlatalım.

Hamilelik durumuyla birlikte gebelik hormonu olan HCG hormonu yükselmeye başlar. Hamileliğin ilk üç aylık döneminde östrojen hormonunuz normal düzeyde kalmaya devam eder. Ancak üç aydan sonra HCG hormonu östrojen hormonunu etkilemeye başlayacağı için bu hamile kişinin cildinde bazı değişikliklere neden olmaya başlar.

Östrojen hormonunun çılgın atmaya başladığı dönem hamileliğin ikinci devresi yani 4-5-6 aylardır. Burada östrojen seviyesi normalin 50 katına kadar çıkarak vücuttaki MHS hormonunun aşırı yükselmesine sebep olur. Vücudumuzdaki MHS olarak adlandırılan hormon cildimizin leke oluşturmasını tetikleyen hormondur. Bu da hamilelik döneminde bu hormonun yükselmesiyle cildimizde kendi kendine lekelenmeler oluşabileceği anlamına gelir.

Ayrıca progestoron hormonunun artışı da hamile kişinin cildiğinde yağ-nem dengesizliğine ve kuruluğa neden olur. Bazen bu dengesizlik sonucu hamile kişinin cildi sebum üretmeye başlar ve bu da hamilelikte akne sorunu yaşanmasına neden olabilir.

Son üç aylık dönemde anne adayının hormonlarında ve buna bağlı olarak cildinde neler olduğuan değinirsek. Son üç ay hormonlar bebeğin dünyaya gelişine anneyi hazırlamaya odaklanır. Vücut prolaktin adı verilen süt hormonunu üretmek için devreye girer. Anne adayının vücudunda oksitosin ve relaksin seviyesinde de ciddi bir artış gözlenir. Relaksin hormonu doğrudan kan akışı ve damarlarımızla ilgilidir. Fazla salgılanması cildin renk tonunu bozarak ciltte örümcek ağı şeklinde kanlanmalara neden olabilir.


Hamilelikte Uygulamamanız Gereken Cilt Bakımları

Peeling uygulaması hamilelikte cilt için faydadan çok zarara sebep olabilir. Bu nedenle peeling uygulamaktan hamilelik süresince kaçınmalısınız. Ayrıca çok sert ve derinizi tahriş edecek temizlik ürünleri kullanmamalı çok sıcak veya çok soğuk suda kalmaktan kaçınmalısınız.

Buhar banyosu ve sauna gibi durumlarla da vedalaşmalısınız çünkü hamilelik süresince kan akışınız oldukça hızlı olacağı için cildiniz aşırı hassas ve narin olacak. Bu da fazla sıcak sonucu tahriş olmasına sebep olabilir.

Ayrıca eğer cildinizde hormonlarınıza bağlı bir lekelenmeye yaşıyorsanız doktorunuza danışmadan bir leke açıcı ürün kullanmamalısınız. Hyalüronik asit ve kolajen desteklerini de oral yolla değil doğal yolla tükettiğiniz yiyecek ve içeceklerden almaya özen göstermelisiniz.


Hamilelikte Cilt Temizliğine Ekstra Dikkat!

Bakımlı ve genç bir cildin en büyük sırrı temiz olmasıdır. Her cilt bakım tüyosunun ilk maddesi cildi derinlemesine temizlemekten bahseder. Hayatımızın her döneminde cilt temizliği cilt bakımı için çok önemli olsa da hamilelik döneminde bu önem iki üç kat daha artış gösterir.

Hamilelik döneminde cildimizi derinlemesine temizlemeli ve leke oluşumuna karşı koruyucu bakım kremlerini düzenli olarak kullanmalıyız. Ayrıca cildiniz için Hyalüronik asit ve K vitamini aldığınızdan emin olmalısınız.

Glowingup Nemlendirici Yüz Temizleme Jeli, siyah nokta ve geniş gözenek sorunlarını çözümünde etkilidir ve akneye eğilimli ciltler için uygundur. Cilt yüzeyindeki gözenekleri tıkayan yağı arındırır. Cildin nem dengesinin korunmasına yardımcı olur.

Ayrıca, Nemlendirici Yüz Temizleme Jel' inde kesinlikle su kullanılmamıştır. Aktif madde haricinde kalan kısım tamamen 100% saf gül suyudur.

Cildinizi derinlemesine temizleyerek gözeneklerinizin açıldığından yüzde yüz emin olmak istiyorsanız siz de Glowingup Nemlendirici Yüz Temizleme Jeli’nden bir tane edinin.