Hayatımızın her döneminde güneş ışınları na ihtiyaç duyarız. Çünkü vücudumuzun ve cildimizin en büyük ihtiyacı olan D vitaminini güneşten alırız. Ancak hayatın her alanında olduğu gibi güneşin de yararları kadar zararları da var.
Güneş bize D vitamini sağladığı gibi uv ışınlarına da maruz bırakabilir. Uv ışınları cildimiz için oldukça zararlı etkilere sahip. Çünkü uv ışınları güneşin filtrelemediği tüm zararlı molekülleri ve yüksek oranda radyasyonu içeriyor. Güneşe önlem almadan çıkmanın en kötü etkisinin güneşlenirken yanmak ya da sıcaktan fenalaşmak olduğunu düşünüyor olabilirsiniz. Ancak uv ışınlarının cildimize olan etkisi bunlarla sınırlı değil.
Bilimsel araştırmaların sonucunda uv ışınlarına maruz kalmanın cilt kanserine yakalanmadaki en büyük etken olduğunu biliyoruz. Sadece güneş ışığına maruz kalmak da değil sık sık solaryuma gitmek ve uzun süre solaryumda kalmak da cildimize zarar veriyor. Çünkü her iki türlü de tenimiz radyasyonla temas etmiş oluyor.
Önlem almadan güneşe maruz kalma nın sonucu uv ışınlarının radyasyon bombardımanına tutulmaktır. Yaz kış fark etmeden cildimizi güneş ışığının zararlı etkileri ne karşı korumalıyız. Sadece leke karşıtı güneş kremi sürerek de uv ışınlarından korunamayız. Özellikle yaz aylarında plajda güneşlenirken şapka ve gözlüğümüzü yanımızdan ayırmamalı, güneşe çıplak gözle uzun süre bakmamalıyız. Uv ışınlarının yarattığı göz hasarının tedavisinin mümkün olmadığını hatırlatarak cildimizi nasıl koruyabileceğimizi konuşmaya devam ediyoruz.
Cildimizi güneşten korumak dendiğinde ilk aklımıza gelen en kaliteli leke karşıtı güneş kreminden edinip bedenimize ve yüzümüze bol bol sürmek oluyor. Ancak güneşten korunmanın tek yolu leke karşıtı güneş kremi değil. ‘’Güneşten korunmanın doğal yolları nelerdir?’’ sorusu sizi bu yazıya kadar getirdiyse gelin hep birlikte bu basit yöntemlere göz atalım.
Bizi Güneşten Koruyacak Beslenme Taktikleri
İyi beslenmek hem bedenimizin hem de cildimizin sağlıklı olması için en önemli konu başlığıdır. Doğada gördüğünüz her şeyin belli bir amacı vardır. Sebze ve meyvelerin amacı da bizi zararlı etkilere karşı korumak, güçlendirmek ve sağlıklı hale getirmektir.
Güneşten korunmak için doğal yollar arıyorsanız size ilk tavsiyemiz beslenme düzeninize bir takım eklemeler yapmanız. Başta da söylediğimiz gibi doğadaki her şeyin bir amacı var.
Beslenme düzenimizi oluştururken hangi sebzenin bedenimiz ve cildimiz için hangi konuya iyi geldiğini bilirsek birçok hastalığa karşı önlem alabiliriz.
Lahana Deyip Geçmeyin
Nasıl ki nane limon çayı üşüttüğümüz zamanlarda midemize iyi geliyorsa bazı sebzeler de güneşe karşı cildimize iyi geliyor. Bu sebzelerden ilk lahana!
Son yıllarda insan sağlığına yönelik araştırmalar arttı. Bu da bir sürü yeni bilginin oraya çıkmasını sağladı. Bilim insanları lahanagil ve turpgillerden gelen tüm sebzelerin güneşe ve uv ışınlarına karşı etkili bir koruma sunduğunu açıkladı.
Brokoliyi bu zamana kadar sevmiyorsanız artık aranızı düzeltmenin vakti geldi. Lahanagiller ailesinin baş üyesi olan brokoliyi bol bol tüketmek hem cilt hem de beden sağlığınıza çok iyi gelecek. Brokoli dışında karnabahar, lahana, brüksel lahanası tüketmek de sizi güneşin zararlı etkilerinden koruyacaktır.
Domates Etkisi
Sıklıkla sabah kahvaltısında tüketilen domatesin halk arasında en bilinen yönü ‘’kan yapmasıdır’’. Ancak domatesin kan yapmasından çok çok daha önemli bir misyonu vardır. O da bizi güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korumak.
Güneşten korunmak için ihtiyacımız olan antioksidan yönünden bedenimizi güçlendirmek.
Bizim için gereken antioksidan da domateste fazlasıyla mevcut. Bu nedenle domatesi sadece kahvaltı sofralarına hapsetmeyip hayatınızın mümkün olan her alanında ve farklı öğünlerde tüketmeye gayret göstermelisiniz.
Güneş Lekelerine Havuçlu Müdahale
Yazımızın bu kısmına kadar güneşten korunmak için tüketebileceğimiz sebzelerden bahsettik. Bu kez yenecek değil sürülecek bir öneriyle geliyoruz.
Güneş lekelerinin ciltte oluşturduğu görünümün hiç hoşunuza gitmediğini biliyoruz. Yazın son günlerini yaşıyoruz. Bütün yaz bronzlaşmak için kendinizi bol bol güneşe maruz bırakmış ancak cildinize yeterli korumayı sağlamadığınız için cildinize güneşten yadigar kalan lekelerinizle baş başa kalmış olabilirsiniz. ‘’Güneş lekeleri nasıl geçer?’’ sorusunu arama motoruna girdiyseniz biz size cevabı verebiliriz.
Güneş lekelerinin en etkili doğal çözümü A vitamini deposu olan havuçta saklıdır. Cildiniz için havuç yağı ve havuç tohumu yağı kullanarak güneş lekelerinin oluşmasına karşı önlem alabilirsiniz.
Uyarmamız gereken tek nokta havuç güneşin uv etkilerinden sizi korur ancak bronzlaşmayı önlemez. Hatta bronzlaşmanızı hızlandırır. Sadece bronzlaşırken cildinizin uv ışınlarına maruz kalmasının önüne geçer.
Güneş Kremiyle Yarışan Doğallık
Aktarlarda kolaylıkla bulabileceğiniz çeşit çeşit yağlardan bazılarının güneşin zararlı etkilerinden cildi koruduğunu biliyor muydunuz?
Biberiye, lavanta gibi yağları sıkça duymuşsunuzdur ancak ahududu yağı ve faydaları çok az insan tarafından bilinir. Bu meyve esanslı yağ sizi uv ışınlarından koruyan en güçlü silahınız olabilir.
Ahudududa bolca E vitamini bulunması ve bunun da aynı domatesteki gibi antioksidan etki yaratması bu yağı otomatikman önemli hale getiriyor. Birçok uzmana göre ahududu yağı güneş kremiyle yarışacak kadar başarılı bir etkiye sahip. Antioksidanlar cildin onarılmasına yardım edip cilt bariyerini güçlendirdiği için yaz kış fark etmeden ahududu yağını yanınızdan ayırmamalısınız. Yalnızca seyreltilmemiş ahududu yağını kullanırken dikkat etmelisiniz çünkü yoğun kıvamı nedeniyle cildinize ağır gelebilir.
Ahududu yağını aktarda bulamazsanız ya da başka bir öneri daha isterseniz size buğday özü yağından bahsedelim. Yine aktardan kolayca temin edebileceğiniz buğday özü yağıyla, cildinizi uv ışınlarından koruyacak alternatif bir yönteme sahip olabilirsiniz.
Aynı ahududu yağında olduğu gibi buğday özü yağında da E vitamini bulunur. E vitamini dışında B ve K vitaminlerini de içeriğinde barındıran bu mucizevi yağ cildimize gereken antioksidanı sağlar.
Peki Ya Güneşten Yandıysak?
Hep güneşten korunmak için kullanmamız gereken yağlardan konuştuk ancak yağlar sadece uv ışınlarından korumaz. Uv ışınlarıyla temas sonrasında başımıza gelecek olumsuz durumlarda da yağların iyileştirici etkisine başvurabiliriz.
Örneğin güneşlenmenin dozunu fazla kaçırdınız ve yandınız. Canınız acıyor, deriniz gerginleşiyor. Bu durumdan en kısa sürede kurtulmak istiyorsunuz. İşte bu durumda imdadınıza Hindistan cevizi yağı yetişebilir. Hindistan cevizi yağı en güzel kokan yağlardan birisidir. Cildi yatıştırıcı özelliği bulunan bu yağı cildinizdeki fazla yanmış kısımlara nazikçe sürdüğünüzde yanıkları onarmaya başlayacak. Kısa sürede cildinizde işleri yoluna koymasının haricinde Hindistan cevizi yağı sayesinde daha nemli ve dolayısıyla da daha yumuşak bir cilde sahip olacaksınız.
Evde Güneş Kremi Hazırlamak Mümkün Mü?
Güneşten korunmak için yiyebileceğimiz sebzelerden ve kullanabileceğimiz doğal yağlardan bahsettik. Ancak beslenme düzeni mizi değiştirip aktara uğrayarak cildimizi uv ışınlarından koruyamayız.
Beslenme düzenimizde uv ışınlarından koruyan sebzelere yer vermemiz ve cildimize iyi gelen yağları kullanmamız büyük bir etki yaratsa da leke karşıtı güneş kremi (anti pigmentation sunscreen) olmadan nihai amacına ulaşmayacaktır.
Leke karşıtı güneş kremi (anti pigmentation sunscreen) doğrudan cildimize temas ettiği için mutlaka en kaliteli ürünü almamız gerekir. Ancak leke karşıtı güneş kremi fiyatlarının alıp başını gittiği bu yaz sonunda çoğu insan pahalı güneş kremleriyle vedalaştı ve ev yapımı doğal çözümler aramaya başladı.
Yaz bitti artık güneş kremine ihtiyacım yok nasıl olsa seneye düşünürüm demeyin. Uv ışınları yaz kış fark etmeden her mevsim zararlı etkiye sahiptir.
Eğer ‘’Evde güneş kremi nasıl yaparım?’’ sorusu aklınızı kurcalıyorsa her mevsim her cilt tipine uygulayabileceğiniz bu doğal tarif tam sizlik!
Her Cilt Tipine Uygun
Ev Yapımı Güneş Kremi Tarifi
Önce küçük bir tencereyi alıp Hindistan cevizi yağını içine dökün. Hindistan cevizi yağını benmari usulü eritin.
Benmari usulü erittiğiniz Hindistan cevizi yağına iki yemek kaşığı kadar balmumu ekleyin.
Ocağı kapatın ve iki adet E vitamini kapsülünü kırın.
Ardından dört yemek kaşığı aleo vera jelini ekleyin.
Aleo verayı ekledikten sonra sıra beş yemek kaşığı saf çinko asiti eklemekte.
Son olarak karışımınıza bir yemek kaşığı greyfurt özü ekleyerek cam bir kavanoza alın.
Karanlık ve serin bir yerde muhafaza edin.
Güneş kremi kıvamını aldığında cildinize sürebilirsiniz. Gün içinde en fazla iki kez kullanın.
Yazarın Notu:
Tüm cilt bakım tavsiyelerinde olduğu gibi burada da tarifteki herhangi bir maddeye alerjiniz olup olmadığını bilmeniz herhangi bir tahriş ya da kızarıklıkla karşılaşmamanız için önemlidir. Lütfen bilinçsizce uygulamayınız.
Eğer tüm bu tarifi okuduysanız ve bu kadar aşamayla uğraşmak size zor geldiyse en iyisi size önereceğimiz güneş kremine bir göz atın. Glowingup Güneş Kremi ile cildinizi uv ışınlarının olumsuz etkilerinden koruyabilirsiniz.
Güneş ışınlarından korunma konusunda doğal ve etkili yöntemler bulunmaktadır. Beslenme alışkanlıklarınızı güneşe karşı koruyucu sebzelerle desteklemek, doğal yağlar kullanmak ve ev yapımı güneş kremleriyle cildinizi korumak önemlidir. Ancak güneşe maruz kalma süresini kontrol altında tutmak da kritik bir önlemdir. Unutmayın, güneşin zararlı etkilerinden korunmak için sadece yaz aylarında değil, yıl boyunca önlem almak gereklidir. Cildinizi güneşin olumsuz etkilerinden korumak için bu doğal yöntemleri deneyebilir ve sağlıklı bir cilde sahip olabilirsiniz.